Loading...

Normativi – ključ za manje troškove u restoranu

Jedna od najvećih briga novih (a i iskusnih) vlasnika restorana jeste da će doći do tačke u kojoj im je finansijski neisplativo da njihov biznis nastavi sa radom. Mnogi se upravo zbog toga ne usuđuju da se upuste u ugostiteljstvo.

To je u potpunosti razumiljivo s obzirom na količinu troškova sa kojom se vlasnici restorana susreću svakodnevno. Bez pravilnog i tačnog planiranja, vrlo je lako imati ogromne gubitke na namirnicama koje imaju ograničen i relativno kratak rok trajanja. Njih je nemoguće u potpunosti izbeći, ali je uz pravo planiranje i organizaciju rada moguće svesti ih na minimum.

Troškovi namirnica i dodatnih proizvoda koji se koriste u pripremanju obroka čine oko 30% ukupnih troškova poslovanja ugostiteljskog objekta. Uz troškove zaposlenih i troškove energije, oni su najveća stavka u finansijskom planu restorana.

Za pravlno planiranje i organizaciju svakodnevnog poslovanja, neophodno je kreirati normative. Ovaj pojam označava standardizaciju količine potrebnih namirnica i drugih artikala koje je neophodno utrošiti za pripremu porcije određenog jela. Izražavaju se u kilogramima, dekagramima ili gramima, a kod pića u litrima, decilitrima ili mililitrima. Kod nekih artikala mogu se iskazati i u komadima.

Normativi takođe služe kao merilo pri utvrđivanju ostvarenih ili planiranih troškova.

Proces izrade normativa nije preterano komplikovan, ali mu treba pristupiti pažljivo i analitički. Ovde ne želimo greške jer to može usporiti i otežati svakodnevno poslovanje.

Prvo je neophodno izraditi plan nabavke namirnica i drugog materijala za dnevnu, nedeljnu, mesečnu i godišnju potrošnju. Zatim se izrađuje plan utroška materijala pa se formiraju prodajne cene po jedinici pojedinačnih usluga.

U planu prometa predviđamo vrstu i količinu obroka koju planiramo da realizujemo u određenom vremenskom periodu. Analiziraju se nabavljene količine namirnica i drugih roba u odnosu na proizvedene i prodate količine hrane i pića.

Zatim se planira i izrađuje godišnji budžet restorana (ili drugog ugostiteljskog objekta).

Naravno, namirnice za pripremu jela nisu jedini normativi koje treba utvrditi. Bitno je znati koje su standardne količine i drugih resursa potrebnih za uspešno poslovanje poput vremena rada, recepata, normi rada itd.

S obzirom na to da normativi ulaze u planiranje godišnjeg budžeta, jako je važno biti precizan i što realističnije proceniti svaki trošak. Tako nećete morati da se bojite manjkova i gubitaka, a sve resurse ćete trošiti na optimalnom nivou.

Ukoliko vam je potrebna stručna pomoć u izradi plana normativa slobodno nas kontaktirajte. Tu smo da vam pomognemo da vaš restoran radi sa profitom.22

Podelite sa vašim prijateljima putem omiljene društvene mreže
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Add Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Pošaljite nam email i zatražite ponudu za neku od naših usluga

Vaše ime (obavezno)

Vaš Email (obavezno)

Tema

Poruka