Loading...

Najlakše rešenje za savršenu higijenu u ugostiteljskom objektu

Jedna od najvećih briga ugostitelja je kako zadovoljiti sve strože standarde higijensko-sanitarne zaštite u objektu. Ovi standardi su nezaobilazan deo u procesima pripremanja, čuvanja i distribucije hrane (HACCP).

Osim što je poštovanje standarda zakonska obaveza svakog ugostitelja, možemo reći da je to takođe i moralna obaveza s obzirom na posledice koje loša higijena može imati po goste. Vaša dužnost kao vlasnika restorana ili kafića je da obezbedite bezbednu sredinu za sve vaše goste. Taj izdatak mora da vam bude na vrhu liste prioriteta.

U ovom procesu treba voditi računa kako o prehrambenim proizvodima, tako i o prostorima u kojima se oni pripremaju i čuvaju. Zato je važno voditi računa o tri najveća segmenta higijensko-sanitarne zaštite:

 1. Dezinfekcija (jednokratno uništavanje mikroorganizama)

Primenjuje se ako dođe do kontaminacije prostorija patogenima. U praksi su u primeni uglavnom mere prevencije, što znači konstantno održavanje higijene u objektima pravilnom primenom sredstava za čišćenje i dezinfekcionih preparata koji moraju da budu lako dostupni svim zaposlenima. Svakodnevno održavanje higijene u ovom segmentu podrazumeva i to da svi zaposleni u svakom trenutku moraju da ispunjavaju sanitarne zahteve (odgovarajuća radna odeća i oprema, pokupljena kosa, čiste ruke i nokti…)

 1. Dezinsekcija (suzbijanje štetnih insekata)

U zavisnosti od mesta na kome se nalazite i prostora vašeg ugostiteljskog objekta, možete imati manji ili veći problem sa štetnim insektima. Svi koji su ikada imali bube u stanu znaju koliki je to problem, a ove male štetočine lako i brzo prenose različite zaraze. Zato je neophodno njihovo prisustvo držati pod kontrolom.

 1. Deratizacija (suzbijanje štetnih glodara)

Ovo je takođe kompleksni skup mera koje za cilj imaju kontrolu prisustva štetnih glodara. Teško je reći da li su bube ili glodari veća pošast jer je njihova sposobnost prenošenja zaraza gotovo jednaka.

Sve ove mere podrazumevaju upotrebu različitih (potencijalno opasnih) hemijskih sredstava, a većina postupaka zahteva visoku specijalizovanost osoblja. Zato mere higijensko-sanitarne zaštite uglavnom izvode sertifikovana preduzeća koja ispunjavaju sve zakonske uslove, imaju dovoljno znanja, iskustva i obučenih ljudi.

Ako potpišete ugovor sa ovlašćenim izvođačem ovih poslova, to će vas zaštititi od bilo kakvih nepredviđenih problema, a u objektu ćete moći da održavate konstantan nivo higijensko-sanitarne zaštite. Tako nećete morati da razmišljate o ispunjavanju zakonskih uslova i znaćete da za svoje goste obezbeđujete najviši nivo usluge.

S obzirom na godine iskustva, Restoran Menadžer vam može preporučiti najpouzdanije i najkvalitetnije kompanije za dezinfekciju, dezinsekciju i deratizaciju. Kontaktirajte nas ukoliko želite da zaštitite svoj ugostiteljski objekat.

Podelite sa vašim prijateljima putem omiljene društvene mreže
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

Add Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Pošaljite nam email i zatražite ponudu za neku od naših usluga

Vaše ime (obavezno)

Vaš Email (obavezno)

Tema

Poruka